Tilmeld detailnyheder     Tip en ven om detailfolk     Cookies     Sitemap     RSS

"Har coronakrisen givet varig opblomstring til bymidterne eller blot kunstigt åndedræt? "

- Dennis Clausager, detailfolk.dk
Læs bloggen her

Strafansvar og bøder: I dag gælder krav om mundbind i butikkerne

Foto: detailfolk.dkFå det fulde overblik

Bekendtgørelse om krav om mundbind m.v. i detailhandlen.

  • Find den HER.

HK Handel har udarbejdet en gennemgang i punktform.

  • Find den HER.
Torsdag den 29 oktober 2020 kl. 10:03 af: Kristian Holgersen

Alle medarbejdere skal have mundbind på, når de er ude blandt kunderne. Men der er undtagelser, viser en gennemgang af reglerne.

Torsdag morgen vågnede dansk detailhandel op til en helt ny virkelighed, hvor både kunder og medarbejdere skal gå rundt med mundbind i butikkerne. Det er aldrig set før.

Kravet om mundbind blev lagt frem af statsminister Mette Frederiksen (A) i fredags. Siden har der været lidt usikkerhed omkring detaljerne, men i går var Sundheds- og Ældreministeriet så endelig klar med en mere uddybende bekendtgørelse.

Som udgangspunkt skal alle medarbejdere have mundbind eller visir på, når de er ude blandt kunderne i butikken. Helt som ventet. 

- Kravet omfatter tillige medarbejdere og andre personer, der er tilknyttet det pågældende lokale og har kontakt til kunder, brugere, tilskuere og lignende. Det (red). omfatter ikke medarbejdere m.v., der opholder sig i et aflukket rum eller bag en afskærmning, hvortil alene medarbejdere m.v. har adgang, fremgår det af bekendtgørelsen.

HK Handel har nærlæst hele bekendtgørelsen og bringer en opsummering af reglerne på sin hjemmeside, som faktisk indeholder flere undtagelser.

Kravet om mundbind gælder ikke medarbejdere, når de sidder ned i butikken, eller når de befinder sig afskærmet bag en plade af plexiglas.

Ifølge de nuværende regler er personer, der har fysiske eller mentale svækkelser, også fritaget. Det samme gælder personer, som mærker et stærkt ubehag ved mundbind eller visir, men HK Handel afventer lige nu opdaterede retningslinjer for sårbare personer.

Strafansvar gælder

Det er arbejdsgiverens ansvar at sikre de ansattes sundhed. Men der er også et ansvar over for kunderne, fremgår det af bekendtgørelsen.

Butikkerne kan pålægges et strafansvar, hvis en kunde kommer ind i butikken uden mundbind eller visir, skriver TV2. Hvordan det helt præcist skal tolkes, er man ikke sikker på i Coop. Men ifølge kommunikations- og analysechefen, Lars Aarup, kan det blive aktuelt, når butikkerne ikke informerer tilstrækkeligt med kravet om mundbind.

Han forventer dog, at langt de fleste kunder er medgørlige.

- Vi har fem millioner ekspeditioner om ugen. Mon ikke langt de fleste af dem vil køre helt efter retningslinjerne, siger Lars Aarup til TV2.

Kunder kan desuden bortvises af butikkernes personale, men er de for genstridige, kan den pågældende kunde straffes med en bøde, som i første omgang lyder på 3.000 kroner.

LÆS OGSÅ: Mundbind skal give flere pauser til butiksansatteFlere detailnyheder Gå til forsiden
Daglig nyhedsmail:Del artiklen:
Seneste jobsdetailfolk.dk | A.P Møllers Allé 9B | DK-2791 Dragør | Tlf.: 32 94 20 27 | CVR: 34735832
Tilmeld nyhedsbrev

Få detailnyheder direkte i din indbakke

Tilmeld dig den gratis daglige nyhedsmail og hold dig opdateret om branchen

Fornavn
 
Efternavn
 
 
 
TILMELD