Tilmeld detailnyheder     Tip en ven om detailfolk     Cookies     Sitemap     RSS

"Den fysiske butiks største trussel!"

- Michael Friis Møller, Retailrådgiver – Meng & Company
Læs bloggen her

Butikker skal kunne holde åbent på helligdage

Foto: detailfolk.dkAfstemning

Skal butikker kunne holde åbent på helligdage?

Ja, det skal være muligt for kommunerne at søge om dispensation
 
Måske, men visse helligdage skal fortsat være lukkedage
 
Nej, lukkeloven skal ikke lempes yderligere
 
Mandag den 17 november 2014 kl. 08:53 af: Newspaq

Et nyt lovforslag vil gøre det muligt for butikker at holde åbent på helligdage. Både brancheorganisationer og de ansattes fagforening er imod.

Siden 2012 har det været lovligt at holde åbent hele ugen med undtagelse af 13 årlige helligdage. Det nye lovforslag vil give kommunerne mulighed for at søge om tilladelse til, at butikkerne kan holde åbent i forbindelse med lokale byfester eller andre begivenheder, selvom de ligger på en helligdag.

Forslaget er sendt i høring af Erhvervsstyrelsen og møder nu hård kritik fra både de butiksansattes fagforening og flere brancheorganisationer for detailhandelen.

- Man åbner en ladeport. Det er reelt en afskaffelse af de her helligdage for de butiksansatte, siger Per Tønnesen, der er formand for HK Handel til Avisen.dk.

Hidtil har det kun været lovligt at holde åbent på en helligdag, hvis der har været en særligt stor begivenhed af international interesse. Det blev indført, da cykelløbet Giro d" Italia i 2012 havde etapestarter i Herning og Horsens. Flere hundrede tusinde mennesker så cykelløb i de dage, og butikkerne fik lov at holde åbent på Store Bededag.

Går ud over de små butik

Med det nye lovforslag vil også lokale begivenheder kunne give dispensation. Det skal give mulighed for mere økonomisk aktivitet i lokalsamfundene, men det tror Per Tønnesen ikke på:

- De har overhovedet ikke ret i, at det vil skabe øget økonomisk aktivitet i lokalsamfundene. Al erfaring og al dokumentation viser, at hver eneste gang politikerne har givet lov til mere åbningstid i butikkerne, så er det kommet de store kæder til glæde, og det har skadet de små, siger han til Avisen.dk.

Butikkernes selv er heller ikke begejstrede. Brancheorganisationerne De Samvirkende Købmænd og Dansk Detail støtter kritikken.

- Omsætningen stiger ikke, fordi vi udvider åbningstiden. Folk køber ikke mere tøj og mad, vi fordeler bare indkøbene på flere dage, siger John Wagner, formand i De Samvirkende Købmænd til Avisen.dk.

Organisationens medlemmer er mindre købmænd og butikker fra kæder som Kiwi, Spar og Rema 1000. De blev hårdt ramt, da lukkeloven blev ændret i 2012, og det nye forslag vil være mere af det samme, mener John Wagner.

Lovforslaget, som har tilslutning fra begge fløje i Folketinget, er blevet til på initiativ fra Brian Mikkelsen (K). Det skete efter, at HK anmeldte en række butikker i Sorø for at overtræde helligdagsloven, da de holdt åbent i forbindelse med et veteranbiltræf i byen på Grundlovsdag.

LÆS OGSÅ: HK anmelder butikker for at bryde lukkelovenFlere detailnyheder Gå til forsiden
Daglig nyhedsmail:Del artiklen:
Seneste jobsdetailfolk.dk | A.P Møllers Allé 9B | DK-2791 Dragør | Tlf.: 32 94 20 27 | CVR: 34735832
Tilmeld nyhedsbrev

Få detailnyheder direkte i din indbakke

Tilmeld dig den gratis daglige nyhedsmail og hold dig opdateret om branchen

Fornavn
 
Efternavn
 
 
 
TILMELD